Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
İletişim Fakültesi

Timur Savcı’dan ‘Sektör ve Sanat Buluşmaları’ Söyleşisi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bünyesinde bulunan Film Atölyesi ekibi, ‘Sektör ve Sanat Buluşmaları’ konuğu olan Timur Savcı ile ilk söyleşisini gerçekleştirdi.

ÇOMÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü katkılarıyla Film Atölyesi kapsamında gerçekleştirilen söyleşi etkinliği, RTS Bölüm Başkanı ve aynı zamanda Film Atölyesi Koordinatörü Doç. Dr. Ali Emre BİLİS moderatörlüğünde Google Meet üzerinden yapıldı. ‘Sektör ve Sanat Buluşmaları’ söyleşisi Timur Savcı’nın kısa özgeçmişi ve sektöre bıraktığı eserlerle başladı. Savcı’ya; Türk Dizi ve Sinema sektörünün 2000 yılları sonrasında uluslararası alanda büyük ün kazanması, Türkiye’nin bu konuda başarılı bir şekilde tanıtılması hakkında sorular soruldu. Türkiye’nin en iyi yapımcıları arasına giren Savcı’ya “Televizyonda yapım süreci nasıl ilerler ve iyi bir yapımcı nasıl tanımlanır?” sorusu sorulduğunda Savcı şu şekilde cevap verdi;

“Yapımcılık aslında Türkiye’de parayla bağlantılı bir şekilde düşünülür ama işin özünde her şey bir fikirle başlar. Bu sizin fikrinizde olabilir, bir başkasının fikri ve hayali de… Bu fikri iyi bir işe çevirebilmek için nerde ve ne amaçla yapıldığını bilmek, ardından bu fikri senaryolaştırmak önemli adımlardandır. İşin geri kalanı doğru yönetmen, doğru oyuncu kadrosu, doğru müzik ve doğru teknik ekibe bakıyor.”

İşinde gerektiğinde risk aldığını ve pes etmediğini söyleyen Timur Savcı yeri geldiğinde vazgeçebildiğini de söyleyerek, öğrencilere yapımcılıkta bunları da yapabilmeleri gerektiğini söyledi. Öğrencilerin ve katılımcıların sorularını da cevaplayan Timur Savcı, öğrencilerin girişimci olmalarının önemine değindi ve projelerde yer alma konusunda onları teşvik etti. Söyleşi birçok sorunun cevaplandırılmasıyla devam ederek sona erdi.   

Timur Savcı Türk dizi ve film sektöründe önemli bir noktada yer alan bir yapımcıdır. Kendisi 1995 yılında reklam prodüktörlüğü yaparak sektöre adım atmış, 2006 yılında kurduğu Tims Productions adlı yapım şirketiyle Türk televizyon tarihine birçok imza niteliğinde dizi ve sinema filmi vermiştir. 

Özellikle yaptığı yapımlarda onlarca ödül almış; o zamana kadar yapılmış en yüksek bütçeli dizi projesi olarak Türkiye gündemine oturan Muhteşem Yüzyıl, Tims’in kült dizisi olarak bilinen; Amerika format haklarını Sony TV ve NBC’ye lisanslayarak yine Türk televizyon tarihinde bir ilke imza attı. 

2017 yılında Ocak ayında Timur Savcı, bir diğer yapımcı olan Bi Yapım’ın sahibi Burak Sağyaşar ile güç birliğine giderek ortak oldukları Tims&B Prodüksiyon’u kurdular. Kendisi halen söz konusu şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığını yönetmekte ayrıca 2013 yılında kurulan film stüdyosu TAFF Pictures’ın da kurucu ortağıdır.

Savcı; 2007’de Senden Başka, 2007-2011 yıllarında Kavak Yelleri, 2008’de Derdest, 2009-2010 yıllarında Melekler Korusun, 2010-2011 yıllarında Küçük Sırlar, 2011-2014 yıllarında Muhteşem Yüzyıl, 2012’de Suskunlar, 2013-2014 yılında Çalıkuşu ve 2015-2017 yıllarında ise Muhteşem Yüzyıl Kösem gibi yıldız diziler bırakmıştır. Sadece dizi sektöründe değil film sektöründe de 2014’te Çakallarla Dans 3: Sıfır Sıkıntı,2016’da Dönerse Senindir, İkimizin Yerine ve Çakallarla Dans 4, 2017’de Sonsuz Aşk ve Kardeşim Benim 2, 2018’de Çakallarla Dans 5 ve Ölümlü Dünya gibi işlerde yer almıştır. Şu anda ise internet dizilerinden Yarım Kalan Aşklar, Öğrenci Evi ve Sıcak Kafa ile sektörde aktif olarak yer almaktadır.