Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
İletişim Fakültesi

Süreyya Üzmez ‘Denizlerimizde Balıkçılık ve Balık Sofraları’ Söyleşisi

Çanakkale Gastronomi Derneği (ÇAGADER) düzenlediği Süreyya Üzmez ‘Denizlerimizde Balıkçılık ve Balık Sofraları’ söyleşisi Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro salonunda gerçekleşti. Söyleşiye Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,ÇAGADER’in Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özben, ÇAGADER Üyesi olan İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Önal ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden Akademik ve İdari Personeller katılım sağladı.

Çanakkale Gastronomi Derneği (ÇAGADER) düzenlediği Süreyya Üzmez ‘Denizlerimizde Balıkçılık ve Balık Sofraları’ söyleşisi Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro salonunda gerçekleşti. Söyleşiye Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,ÇAGADER’in Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özben, ÇAGADER Üyesi olan İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Önal ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden Akademik ve İdari Personeller katılım sağladı.

Söyleşi ÇAGADER’in Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özben’in dernek ve kuruluş nedenleri ile başlatıp ardından Süreyya Üzmez’in katılımıyla devam etti. Üzmez, bir çok balık türünden ve tüketilme şekillerinden bahsederken önemli bir çok noktaya da değindi. Usulsüz ve kaçak avlanmadan, çeşitli balıkların örneğin panga gibi balıkların içlerine ve üstlerine eklenen gıda boyalarıyla olduklarından daha yüksek fiyatlara satılması ve insan sağlığına büyük zarar vermesi önemle değindiği noktalardandı.

Süreyya Üzmez sadece balıklardan değil deniz kirliliği ve müsilaj gibi konulardan bahsederken deniz kestanelerinin ve midyelerin denizin dengesinde olumlu canlılar olduğundan ve doğal müsilaj yaptıklarından bahsetti. 

Üzmez’in bilgilerini ve fikirlerini belirttiği söyleşinin ardından konuklarla soru-cevap şeklinde ilerleyip onların merak ettiği sorularınıda cevapladı.

Söyleşi Süreyya Üzmez’e takdim edilen hediye ve konukların salonu dolduran alkışlarıyla sona erdi. 

Süreyya Üzmez Çanakkale’de doğup büyümüş, Genelkurmay Başkanı olarak 10 yıl çalıştıktan sonra açtığı Trilye Restoran ile ismini Türkiyeye duyurmuştur. Daha öncelerinden yayınladığı kitaplardan ilki ‘Balık Sevdası’ 2009 yılında çıkmış ve balıkçılık dünyasına olumlu yansımış artı olarakta yabancı konukların yoğun ilgisi ile kitabı ‘Trilye’s Passion for Fish’ ismiyle İngilizce olarak yayınlanmıştır. 2013 yılında çıkardığı ikinci kitabı ‘Trilye’nin Meze Yolculuğu’ ise Gourmand World Cookbook Awards’da (Dünya Yemek Kitap Yarışması) Türkiye’nin ‘En İyi Chef-Book' kazananı oldu. 

Süreyya Üzmez; 2011-2012'de TRT HD’de ‘Balık Ankara’da Yenir’, 2013-2014'te TRT Türk’te ‘Dünyanın Türk Şefleri’ sunarken, 2016 Ekim ayından itibaren FOX’da yayınlanan ‘Merve Yıldırım ile Benden Söylemesi’ programında ülkemizin hem balık raporlarını hemde tariflerini paylaşmaktadır. Kendisi 2005-2012 yıllarında Sabah Gazatesinin Ankara ve Güney baskılarında haftada iki gün ‘İkinci Adres’ köşesinde yazılar kalem almışken, 2012 Ekim ayından bu yana Milliyet Cadde ekinde ‘Lezzetin Rotası’ köşesinde yazılarını sürdürmektedir. 2017 yılında Milliyet Ankara köşe yazılarındaki başarı hikayelerini kitap haline getirerek ‘Trilye’nin Oltasına Takılanlar’ı yayınlamıştır. 

Kendisi bir çok derneğin Yönetim Kurulu Üyesi ve Üye olarak görev yapmakta olan Üzmez, aynı zamanda Benin Cumhuriyeti Ankara Fahri Konsolosudur. Başkent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde danışman, öğretim görevlisi ve masterchef  olarak ders vermektedir.