Radyo-Sinema ve Televizyon Bölümü

Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümümüz, ''iletişim'' mesleğinin en önemli alanını oluşturan görsel ve işitsel medya alanında etik değerlere bağlı, yaratıcı ve analitik düşünebilen nitelikli elemanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Fakültemizin altı bölümünden biri olan Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü'ne her yıl ortalama 50 öğrenci alınmaktadır. Ayrıca bölümümüz 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren ikinci öğretim programına da öğrenci almayı hedeflemektedir.

10 yıllık geçmişe sahip olan Bölümümüzde öğrencilerimize alanlarında yapmak istedikleri çalışmalarda gereken teknik gereksinimleri en son donanımlarla sağlanmaktadır. Yaratılan bu imkânlarla çekilen pek çok film, çeşitli festivallerde gösterilmiş ve yarışmalarda önemli ödüller kazanılmıştır. Öğrencilerimiz, kendi bireysel projelerinde ve okul yapımlarında çalışmanın yanı sıra Çanakkale'de yayın yapan Kampüs FM radyomuzda da pratik yaparak ilk sektörel tecrübelerini kazanmaktadırlar.

Bölümümüzde eğitim, alanında tecrübeli hocalar eşliğinde teorik ve pratik dersler verilerek yapılmaktadır. Ayrıca, öğrencilerimiz, alandaki sektör profesyonellerinin yer aldığı seminerler, söyleşiler ve atölye çalışmalarıyla kendilerini zenginleştirme imkânı bulmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra, Avrupa'da alanında belli bir saygınlık kazanmış üniversitelerle değişim ve Erasmus anlaşması imzalayarak bölüm öğrencilerimize uluslararası deneyim, bilgi ve beceri kazanma fırsatı da sunulmaktadır.

Öğrencilerimiz, almış oldukları bu dört yıllık teorik ve pratikle harmanlanmış eğitimin sonucunda radyo, televizyon ve sinema sektörünün çeşitli alanlarında iş bulmaktadırlar.

BÖLÜMÜMÜZÜN İMKÂNLARI

Çekim stüdyosu

Yaklaşık 50 metre karelik stüdyomuzda öğrenci filmlerinin çekimleri yapılmaktadır. Film çekimine yönelik pratik derslerin de yapıldığı bu stüdyoda; ışık sistemleri, kameralar ve green box uygulamalarına yönelik 4 renkli perde sistemi de yer almaktadır. Öğrenciler belgesel film, reklam filmi ve kurmaca film çekimlerini Fakültemiz bünyesindeki bu stüdyoda çeşitli dekor uygulamaları ile gerçekleştirebilme imkânına sahiptir.

Kurgu stüdyosu

Öğrencilerimiz; kurmaca, belgesel ya da reklam türünde çektikleri film materyallerinin kurgularını 2 adet aktarma ünitesi, çift monitör sistemine dayalı 10 adet kurgu seti ve 1 adet İmac bilgisayar sistemini bünyesinde bulunduran kurgu stüdyomuzda gerçekleştirebilmektedir. Yapım ve yönetimini üstlendikleri filmlerinin tüm post prodüksiyon aşamaları bu stüdyomuzda hazırlanabilmektedir. Aynı zamanda bu stüdyomuzda post prodüksiyon aşamasında kullanılan program uygulamalarına ilişkin pratik dersler de verilmektedir.

Kampüs FM 94.0

Kampüs FM, Fakültemiz bünyesinde radyo yayıncılığıyla ilgili verilen kuramsal derslerin uygulamasını sağlamak amacıyla Üniversitemiz bünyesinde kurulmuş ve çok geniş imkânlara sahip bir radyodur. İnternet üzerinden yayın hayatına başlayan Kampüs FM, daha sonra Radyo Ton ile imzalanan işbirliği protokolü ile şu an 94.0 frekansından karasal yayınla tüm Çanakkale'ye yayın yapmaktadır. En son teknoloji ile donatılmış modern stüdyolarda yayın hayatına devam eden Kampüs FM, hem İletişim Fakültesi öğrencilerinin mesleki deneyim kazanmasını sağlamakta, hem de tüm üniversite öğrencilerimize program hazırlayıp sunma imkânı vermektedir.

KARİYER OLANAKLARI

Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencileri, tüm ulusal ve yerel radyo ve televizyonlarda çalışma imkânı bulmaktadır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler; kameraman, görüntü yönetmeni, senaryo yazarı, metin yazarı, kurgu yönetmeni, radyo programcısı ve televizyon programcısı gibi çeşitli görevlerle sektörde çalışmaktadır.

Şu anda çeşitli ulusal ve yerel televizyon kanallarında gerek kamera önünde, gerekse kamera arkasında pek çok mezunumuz başarılı çalışmalar yürütmektedir. Mezunlarımız radyo ve televizyon sektörünün yanı sıra 2000'li yıllarda büyük bir ivme kazanan dizi ve sinema sektörümüzde çeşitli departmanlarda çalışmaktadırlar.